SAMOSA SAYUR

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

10 keping kulit popia

Kobis, lobak merah, kacang panjang – hiris halus

3 ulas bawang putih

5 hingga 10 ekor udang – cincang

2 biji telur

Sedikit tepung jagung

Sedikit serbuk lada sulah

Garam secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Panaskan sedikit minyak. Di dalam kuali dan tumis bawang putih yang dicincang hingga wangi.
  2. Masukkan udang, telur, serbuk lada sulah dan garam. Kacau sehingga sebati.
  3. Akhir sekali, masukkan sayur-sayuran. Kacau sebati dan angkat. Sejukkan.
  4. Letakkan inti di atas kulit popia dan gulung bentuk segi tiga.
  5. Lekatkan hujung samosa dengan tepung jagung yang dicampurkan dengan air.
  6. Goreng samosa sehingga keemasan. Hidangkan bersama sos kegemaran.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan