SAGUPAL

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

150 gm biji sagu

1 biji kelapa

200 gm gula pasir

2 helai daun pandan

Secubit garam

Sedikit pewarna merah

Air secukupnya  ( untuk merendam biji sagu)

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Rendam biji sagu di dalam mangkuk selama sejam.Apabila sudah kembang masukkan ke dalam periuk bersama sedikit pewarna merah.Kacau sehingga sagu menjadi kembang dan jernih.
  2. Tuangkan gula dan kacau hingga mesra. Apabila sagu masak angkat dan tuangkan ke dalam bekas.Ratakan dan biarkan sejuk.
  3. Didihkan santan, masukkan gula pasir, bersama secubit garam dan daun pandan.
  4. Kacau sentiasa sehingga kuah mendidih dan menjadi pekat.
  5. Apabila sudah pekat hidangkan bersama sagu yang telah dipotong kecil.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan