ROSELLA CREAM BRULEE

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

50 gm gula

10 biji kuning telur – asingkan kuning

500 ml krim segar

Sedikit esen vanila

1 batang  vanila pod – hiasan

 

BAHAN JEM ROSELLE

250 gm roselle

5 gm pektin

200ml jus roselle

10 gm gula

 

CARA

  1. JEM ROSELLE : Satukan ke semua bahan jem roselle didalam periuk. Masak sehingga jem sebati dan pekat. Ketepikan.
  2. Satukan gula dan kuning telur, kacau hingga sebati.
  3. Panaskan krim segar bersama esen vanila, setelah mendidih tuangkan ke dalam adunan gula dan kuning telur. Kacau sehingga sebati dan tapiskan.
  4. Kemudian, tuangkan adunan ke dalam bekasatau mangkuk kaca.
  5. Masukkan jem roselle, dan bakar dalam ketuhar selama 30 hingga 40 minit pada suhu 150°C menggunakan kaedah ‘doublebaked’.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan