RESIPI NASI KABSAH

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

1 ekor ayam – potong lapan

4 cawan air

1 kiub pati ayam

2 ½ cawan beras basmathi

1 biji limau kering – boleh diganti dengan hirisan 2 sudu besar kulit oren

1 sudu besar air ros

 

 BAHAN TUMIS A

¼ cawan mentega

1 labu bawang besar

6 ulas bawang putih

¼ cawan puri tomato

6 biji tomato – dadu kasar

Garam

 

BAHAN TUMIS B

½ sudu kecil safron

4 biji buah pelaga

1 batang kayu manis

2 helai daun bay

 

BAHAN BAHARAT – KISAR

4 kuntum bunga cengkih

1 cubit buah pala

1 cubit jintan manis

1 cubit ketumbar

1 sudu kecil lada hitam

 

BAHAN HASHWA

Sedikit kismis

Sedikit badam atau gajus

1 labu bawang besar

Sedikit minyak

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Panaskan mentega dan tumis bawang merah sehingga kuning.
  2. Setelah itu masukkan bawang putih dan garam.
  3. Masukkan puri tomato, bahan baharat, tomato, bahan tumis B.
  4. Setelah tomato agak hancur masukkan ayam. Biarkan ayam kecut dan gaul sebati sehingga air ayam kering.
  5. Kemudian tuangkan air, kiub ayam. Biarkan ia mendidih sehingga ayam masak.
  6. Setelah mendidih masukkan beras dan tanak seperti biasa.
  7. Boleh juga anda keluarkan ayam terlebih dahulu dan barulah dituangkan beras.
  8. Setelah air nasi kering anda bolehlah tuangkan air ros.Bila nasi telah kembang barulah digemburkan.
  9. Ayam tadi anda boleh masukkan dalam ketuhar agar ia lebih garing ataupun letakkan di atas nasi yang telah masak.
  10. Sewaktu menghidang anda bolehlah taburkan Hashwa di atasnya.
  11. Untuk menyediakan Hashwa , panaskan minyak dan tumis bawang hingga garing dan kemudian masukkan badam atau gajus bersama kismis.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan