RENDANG AYAM ( 6 HIDANGAN )

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A ( KISAR):

5 ulas bawang putih

5 ulas bawang merah

2 labu bawang besar

2 cm kunyit hidup

2 cm lengkuas

2 cm halia

2 batang serai- hiris nipis

10-15 tangkai cili kering- buang biji dan rebus

 

BAHAN B:

1 kg ayam- potong ikut selera anda

2 helai daun kunyit -carik atau hiris kasar

2 helai daun limau purut

2 cawan santan pekat

1 cawan santan cair

3 sudu besar kerisik

2 senduk minyak untuk menumis

2 keping asam keping

 

CARA:

  1. Dalam kuali,  panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. (Pastikan bahan kisar betul-betul masak dan pecah minyak.)
  2. Masukkan ayam, serai dan daun lima purut . Gaul rata dan biarkan masak seketika.
  3. Masukkan kerisik dan santan cair. Masak sehingga kuah mendidih dan ayam menjadi empuk. Kemudian masukkan pula santan pekat, asam keping dan daun kunyit.
  4. Pada ketika ini, kuah perlu kerap dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan kuah menjadi pekat sekata. Perasa kan dengan garam dan gula secukup rasa.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan