PUDING KELAPA & JEM RASBERI

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

250 gm tepung gandum

3 sudu kecil serbuk penaik

300 gm gula kastor

100 gm kelapa kering

350 ml susu UHT

3 biji telur

1 sudu kecil esen vanila

150 gm mentega – cairkan

5 sudu besar jem rasberi

 

CARA MENYEDIAKAN:

1. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik dan campurkan di dalam mangkuk besar
2. Masukkan pula mentega, telur, kelapa kering dan gula.
3. Selepas itu masukkan esen vanila dan tuangkan susu.
4. Kacau semua bahan tersebut. Tidak perlu lama cukup sekadar semua bahan sebati.
5. Kemudian masukkan jem rasberi kedalam bekas pembakar atau ramekin dan rata-ratakan.
6. Tuangkan adunan puding tadi kedalam bekas pembakar atau ramekin tadi.
7. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180°C selama 45 minit. Enak dihidangkan semasa panas.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan