PATIN TUMIS SAMBAL DARA

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

Selain dimasak asam rebus, patin juga boleh digoreng. Tapi bagi mengelakkan rasa hanyirnya enak juga jika ia ditumis dengan cili dan campuran bahan-bahan lain. Bahan tumbuk yang digunakan tidak perlu ditumbuk lumat.

 

BAHAN-BAHAN

Ikan patin – goreng garing

Asam gelugur

Daun limau purut/salam

Gula dan garam

 

BAHAN TUMBUK

11 tangkai cili padi

Cili merah

Bawang putih

Halia

Lengkuas

Bawang merah

2 biji tomato

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Panaskan minyak dalam kuali, kalau boleh lebihkan sedikit minyaknya.
  2. Tumis bahan tumbuk dan masukkan asam gelugur, daun salam atau limau purut, gula dan garam.
  3. Biarkan pecah minyak dan masak, dan kemudian masukkan ikan dan gaul sebati.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan