BAHAN-BAHAN:
1 kg beras basmathi
¾ cawan minyak sapi
2 helai daun pandan
2 batang kulit kayu manis
1 sudu besar bunga lawang
1 sudu kecil buah pelaga
1 sudu besar halia kisar
½ cawan bawang goreng
1 tin susu cair
Garam atau stok ayam secukup rasa
800ml air
Sedikit pewarna kuning telur
CARA MENYEDIAKAN:
- Cuci beras basmathi, satukan kesemua bahan termasuk air, susu cair, bawang goreng, garam atau stok ayam kecuali pewarna kuning.Masukan ke dalam periuk nasi. Tanak sehingga masak.
- Setelah nasi masak, gemburkan nasi dengan senduk, kemudian titiskan sedikit pewarna kuning atas permukaan nasi, dan biarkan 5 minit.
TIP CEF- Masakan nasi minyak mewangi amat mudah tanpa perlu ditumis darat, ia hanya masak sekali sahaja.Tujuan letak pewarna dan biarkan selama 5 minit supaya warnanya terang, kemudian baru boleh digemburkan lagi nasinya agar menarik dan harum.