BAHAN-BAHAN:
500 gm beras basmathi
500 ml air
250 ml susu cair
3 ulas bawang merah – mayang
3 ulas bawang putih – mayang
1.5 cm halia – mayang
3 helai daun pandan
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
12 biji buah kurma
30 gm kacang gajus
Garam secukup rasa
4 sudu besar minyak sapi
CARA MENYEDIAKAN:
- Panaskan minyak sapi dalam periuk kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih sehingga wangi.
- Kemudian tuangkan air, susu dan lenyek kan buah kurma dan masak sehingga mendidih dan tambahkan garam secukup rasa.
- Masukkan beras dan masak sehingga nasi kering. Kacau sehingga rata.
- Hias dengan kacang gajus.