LEPAT KAHWIN KUKUS SANTAN

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

2 cawan labu yang dilenyek – rebus dan tos kan airnya

1 cawan pisang emas – lenyek

3/4 cawan gula pasir dicampur gula merah

2 cawan tepung gandum

½ cawan santan pekat

1 sudu kecil garam

1 cawan kelapa parut dengan sedikit garam (untuk inti)

Daun pisang (layur diatas api dan potong kecil) secukupnya untuk membungkus

1 cawan santan pekat dengan secukup rasa garamnya

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Masukkan labu, pisang, gula, tepung, santan dan garam ke dalam mangkuk dan gaul semua bahan hingga sebati.
  2. Ambil dua sudu besar adunan dan letakkan ke atas daun pisang. Letakkan kelapa parut ditengah adunan tadi.
  3. Tutup adunan dan lipat kedua-dua hujung daun dengan kemas.
  4. Aturkan ke dalam periuk kukus dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
  5. Kemudian buka lepat dan disusun di dalam bekas dan curahkan santan pekat dan kukus hingga santan masak dan pekat.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan