LEMAK PUTIH SENANGIN KUKUS

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

2 ekor senangin – potong 3

7 cm  lengkuas – hiris

5 hirisan mangga muda

2 batang serai – titik

3 helai daun limau purut

1 helai daun kunyit

1 cawan santan cair

1 cawan pati santan

Garam dan  gula

6 tangkai cili padi

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Dalam periuk, satukan serai, lengkuas, daun kunyit, daun limau purut, cili padi, hirisan mangga, santan cair dan sedikit garam dan gula.
  2. Kacau sehingga mendidih. Kemudian masukkan santan pekat. Kacau lagi sehingga mendidih.
  3. Kukus ikan hingga masak, dan tuangkan kuah. Anda boleh juga masukkan satu sudu kecil serbuk lada hitam untuk mendapatkan rasa yang lebih pedas.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan