RESIPI: IMELDA HARRIS

FOTO: MOHD IZWAN ZAINAL

BAHAN:

2 cawan tepung gandum

1 cawan air panas

1 cawan gula apong/melaka

2 sudu kecil soda bikarbonat

1 sudu kecil serbuk penaik

6 biji telur

5 sudu besar mentega

1 sudu kecil esen vanila

1. Cairkan gula apong dan air panas sehingga rata dan masukkan mentega. Biarkan sehingga sebati. Sejukkan.
2. Pukul telur sehingga separuh kembang dan masukkan esen vanila.
3. Ayak kan tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat lalu masukkan ke dalam adunan.
4. Masukkan gula apong cair tadi ke dalam adunan. Gaul rata.
5. Kemudian masukkan adunan tadi ke dalam loyang. Bakar pada suhu 170⁰C menggunakan api bawah selama 60 minit. 10 minit terakhir menggunakan api atas dan bawah sehingga kek masak.