KUIH KATUN

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

500 gm tepung beras pulut

¼ cawan gandum

1 sudu kecil air kapur

1 sudu kecil tepung beras

2 keping gula Melaka

2 cawan air

2 cawan kelapa parut

½ sudu kecil garam

1 sudu besar minyak

Plastik untuk mengalas loyang

 

CARA

  1. Gula Melaka dimasak bersama air hingga hancur dan tapiskan.
  2. Dalam mangkuk, gaul tepung beras pulut, tepung gandum, tepung beras, air kapur dan air sirap gula Melaka. Uli hingga menjadi doh seperti onde-onde. Jika perlu boleh tambah air sedikit demi sedikit.
  3. Alas plastik ke dalam acuan dan sapukan minyak.
  4. Letak adunan dan ratakan.Kukus hingga masak.
  5. Angkat dan potong sebesar ibu jari.
  6. Gaul bersama kelapa parut yang digaul bersama garam.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan