KOBLER PIC

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN ISIAN

1 tin buah pic – buangkan sirap dan hiris

2 sudu besar tepung

½ sudu kecil serbuk kayu manis

¼cawan gula

2 susu kecil perahan lemon

 

BAHAN LUARAN

¾ cawan tepung

¼ cawan serbuk badam

¼ cawan gula

1 sudu kecil serbuk penaik

Secubit garam

½ cawan susu segar

4 sudu besar mentega cair

1 sudu besar jus lemon

2 sudu besar gula – tabur

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Panaskan ketuhar kepada suhu 190 darjah selsius.
  2. Dalam mangkuk satukan bahan isian dan gaul sebati dengan tangan.
  3. Masukkan dalam mangkuk pai, dan bakar selama 10 minit.
  4. Sementara itu kita sediakan bahan luaran dengan mencampurkan tepung, serbuk badam, serbuk penaik dan garam. Gaul sebati.
  5. Dalam mangkuk lain satukan susu, jus lemon dan mentega cair.
  6. Tuangkan adunan nombor 5 sedikit demi sedikit ke dalam adunan kering sambil diuli sebati dengan senduk kayu.
  7. Letakkan adunan di atas pic yang dibakar tadi dan taburkan gula pasir. Bakar semula selama setengah jam.

 

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan