BAHAN-BAHAN:
500 gm daging
4 sudu besar rempah kerutup
2 sudu besar cili kisar
1/2 labu bawang besar
3 cawan santan pekat
2 sudu besar kicap pekat
1/2 keping gula melaka/manisan
2 sudu besar kerisik
BAHAN TUMIS:
½ labu bawang besar
1/2 cm halia
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 sudu besar minyak
CARA MENYEDIAKAN:
- Potong daging mengikut saiz yang di kehendaki. Bersih dan tos kan.
- Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutup.
- Panaskan minyak, tumis semua bahan tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi. Masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
- Akhir sekali, masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5 hingga 10 minit sebelum padamkan api. Siap untuk dihidangkan.