Bahan-bahan :
300 gm sotong – rebus
1 sudu besar kerisik
2 biji limau nipis – ambil jusnya
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar udang kering – sangai
Sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit kacang tanah – tumbuk
BAHAN HIRIS:
2 tangkai kacang botol
6 tangkai pegaga
3 tangkai cili padi
1 tangkai cili merah
4 ulas bawang merah
1 batang serai
1 kuntum bunga kantan
CARA MENYEDIAKAN:
- Masukkan sotong yang telah direbus di dalam mangkuk besar,
- Kemudian masukkan ke semua bahan hiris.
- Masukkan pula sos ikan, gula dan garam secukup rasa, lalu digaul sebati.
- Selepas itu, masukkan perahan limau nipis dan kerisik. Gaulkan sebati.
- Akhir sekali, taburkan kacang tanah dan udang kering. Angkat dan hidangkan.