KEK KEJU IDAMAN

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

100 gm tepung naik sendiri

60 gm tepung jagung

1 sudu kecil serbuk penaik

1 sudu kecil ovalette

100 gm gula kastor

4 biji telur

2 biji kuning telur

50 ml air sejuk

75 gm mentega cair

 

BAHAN KRIM:

250 gm krim keju

120 gm susu pekat

¼ cawan susu cair

Sedikit keju cheddar parut

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Pukul semua bahan hingga kembang kecuali mentega.
  2. Akhir sekali masukkan mentega cair dan kacau rata.
  3. Tuang dalam loyang dan bakar hingga masak pada suhu 170°C selama 40 minit.
  4. Apabila kek sudah sejuk, potong persegi dan masukkan dalam mangkuk.
  5. UNTUK MEMBUAT KRIM: Putar semua bahan krim hingga sebati.
  6. Kemudian sapu krim di atas kek. Taburkan parutan keju di atasnya. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan