KEK KACANG MARBLE

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

5 biji telur

½ cawan susu pekat manis

½ cawan gula halus

1 cawan minyak jagung

2 cawan tepung gandum

1 sudu kecil serbuk penaik

1 sudu besar ovalette

1 sudu kecil esen vanila

Pewarna merah, kuning dan hijau

Inti kacang merah secukupnya

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Pukul telur, gula dan ovalette selama 10 minit. Masukkan susu dan pukul lagi hingga pekat.
  2. Masukkan minyak jagung dan pukul seketika.
  3. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan kacau rata.
  4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian iaitu warna merah, kuning dan hijau.
  5. Sudukan adunan di dalam mangkuk cawan berselang-seli warna. Letakkan inti kacang merah dan sudukan lagi adunan hingga menutupi inti kacang tadi.
  6. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160˚C selama 25 minit hingga masak.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan