KEK CAWAN VANILLA
BAHAN:
250 gm mentega
250 gm gula
4 biji telur
240 gm tepung gandum
2 sudu kecil serbuk penaik
100 ml susu segar
2 sudu kecil esen vanila
CARA:
- Pukul mentega, gula dan esen vanila sehingga kembang.
- Kemudian, masukkan telur persatu. Pukul lagi hingga kembang.
- Selepas itu, masukkan susu dan akhir sekali masukkan tepung. Gaul hingga sebati.
- Paipkan adunan ke dalam bekas mangkuk cawan.
- Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan 15 minit. Bakar kek cawan selama 25 minit pada suhu 170⁰C.
- Setelah masak, keluarkan dan ketepikan.
BAHAN BUTTERCREAM
4 biji putih telur
100 gm gula
300 gm mentega
1 sudu kecil esen vanila
CARA:
- Satukan putih telur dan gula di dalam bekas dan panaskan menggunakan kaedah double boil.
- Kemudian pukul adunan telur tadi sehingga kembang dan masukkan mentega. Pukul sehingga sebati.
- Masukkan esen vanila dan pukul lagi sehingga sebati.
- Selepas itu, masukkan ke dalam beg paip dan paipkan ke atas kek cawan yang telah siap.