KARI ITIK SALAI BERAS GORENG

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

Bahan 1

½ ekor itik daging salai

1 cm kunyit hidup – tumbuk

4 cm lengkuas – tumbuk

2 cm halia – tumbuk

1 keping asam gelugur

1 cawan besar beras – sangai tanpa minyak

2 ulas bawang merah – potong dadu

2 ulas bawang putih – potong dadu

6 sudu besar kari ayam

4 sekawan ( buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang)

5 sudu besar kerisik

1.5 liter air

Minyak canola

 

Bahan 2

½ kilo santan

 

Cara Menyediakan

  1. Masukkan minyak canola dan masukkan 4 sekawan. Masukkan bawang dan halia.
  2. Kemudian masukkan rempah dan tumis hingga garing dan naik bau.
  3. Masukkan itik dan semua bahan lain. Masukkan santan dan biarkan mendidih dan masak.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan