BAHAN-BAHAN:
180 gm ikan kerapu
BAHAN SOS CENDAWAN
50 gm cendawan butang
1 biji lada hijau
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
BAHAN SOS KRIM SAGE
1 sudu besar capers
1 sudu besar krim
1 tangkai daun sage
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
3 sudu besar mentega
Garam dan lada sulah
BAHAN KENTANG
100 gm kentang US
½ cawan krim masakan
40 gm putih telur
CARA MENYEDIAKAN:
- Goreng ikan kerapu sehingga keemasan. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis bahan sos cendawan. Gaul hingga mesra. Ketepikan.
- Dalam kuali lain tumis bahan sos krim.
- Untuk kentang, rebus kentang sehingga empuk. Kemudian lenyek, campurkan krim dan putih telur. Gaul sebati dan masukkan ke dalam bekas. Bakar selama 20 minit ada suhu 160⁰C. Potong dan hidangkan bersama ikan. Tuangkan kedua jenis sos.