DAGING TULANG RUSUK ALA CHICAGO

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A:

300 gm daging tulang rusuk

 

BAHAN B:

1 cawan sos cili

½ cawan sos tomato

1 labu bawang besar

1 sudu besar sos A1

1 sudu besar sos HP

1 susu besar LP

½ cawan gula perang

1 sudu besar jus lemon

30 gm batang saderi

10 gm bawang putih

1 susu besar sos perang

1 helai daun bay

 

BAHAN C:

30 gm ubi kentang

10 gm sayur brokoli

10 gm bunga kubis

10 gm lobak merah

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Campurkan semua bahan B ke dalam periuk besar, kemudian panaskan dan biarkan sehingga mendidih.
  2. Ambil tulang rusuk dan bersihkan. Potong kepada beberapa bahagian, selepas itu gaulkan dengan bahan perisa seperti garam, serbuk paprika, herba campurandan sedikit tepung gandum.
  3. Kemudian panggang di atas pemanggang.
  4. Selepas itu, masukkan daging tulang rusuk itu ke dalam periuk bahan B yang telah dididihkan.
  5. Biarkan selama 45 minit sehingga daging tulang empuk.
  6. Ambil ubi kentang yang telah direbus kemudian dilenyek-lenyek menjadi kentang putar.
  7. Ambil sayur brokoli, bunga kubis dan lobak merah, tumis seketika.
  8. Letakkan di dalam pinggan kemudian hiaskan tulang rusuk tadi bersama-sama sayur dengan kentang putar.
  9. Hidangan siap untuk dihidangkan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan