CUCUR TELUR ASIN

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

2 biji kentang – rebus empuk

½ sudu besar mentega

½ sudu besar tepung ubi

1biji telur masin – rebus

8 ekor udang – buang kulit dan cincang kasar

3 tangkai daun sup

3 tangkai daun kucai

Sedikit garam dan lada hitam

 

BAHAN SAMBAL

2 tangkai cili merah

4 tangkai cili padi

5 ulas bawang putih

Sedikit cuka

Sedikit serbuk pati ayam

Sedikit garam dan gula

 

CARA

  1. Ubi kentang yang telah direbus, kemudiannya dilenyek bersama telur masin dan udang.
  2. Taburkan sedikit lada hitam, hirisan daun sup dan daun kucai.
  3. Masukkan mentega dan tepung ubi. Gaulkan sehingga sebati
  4. Panaskan minyak, goreng cucur hingga kekuningan. Angkat dan tuskan.
  5. UNTUK MEMBUAT SAMBAL : Tumbuk cili merah, cili padi dan bawang putih hingga lumat. Masukkan ke dalam mangkuk.
  6. Kemudian letakkan sedikit cuka, serbuk pati ayam, garam dan gula. Sebatikan rasa.

PESAN SAJI : Boleh juga ditumis, sehingga cili masak. Kemudian masukkan ke semua bahan sambal.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan