CRUSTED COD

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN :

Ikan Kod 180 gram

Sos Jintan Hitam (Hidangan 10 orang)

Jintan hitam 200 gram

Bawang 80 gram

Kentang 100 gram

Parsli 10 gram

Air 200 ml

Minyak masak 20 ml

 

Chutni Cendawan Tomato *

Cendawan Shitake 200 gram

Cendawan butang 200 gram

Kayu manis 1cm

Gula 50 gram

Daun Bay 1 keping

Taim 1 gram

Bunga Lawang 2 keping

Tomato ceri 60 gram

 

CARA-CARA :

Sos Jintan Hitam

Panaskan minyak dan masukkan jintan hitam dan bawang. Kemudian masukkan kentang dan air. Biarkan mendidih.

Didihkan kentang sehingga lembut dan kemudian masukkan daun parsli dan kacau sebati.

Chutni Cendawan Tomato

Karamelkan gula dan kemudian masukkan semua bahan-bahan yang bertanda *. Gaul rata.

 

Ikan Kod

Perasakan ikan kod dengan garam dan lada hitan dan goreng sehingga kuning keemasan.

Masukkan di dalam oven pada suhu 180 darjah celcius selama 10 minit.

 

Hidangkan ikan kod bersama sos jintan hitam dan chutni cendawan tomato

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan