CHURROS BUTTERSCOTCH

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

HIDANGAN : 2 Orang

MASA MEMASAK : 15 minit

 

BAHAN

1 cawan tepung gandum

1 cawan air

2 sudu besar gula halus

1 biji telur

2 sudu besar mentega

1 sudu besar cip butterscotch

1 sudu kecil esen vanila

 

CARA

  1. Satukan air, mentega, gula halus, cip butterscotch. Biarkan mendidih dan kacau sebati.
  2. Tutup api dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil mengacau adunan. Kacau sehingga sebati.
  3. Kemudian masukkan telur dan esen vanila dan terus kacau sampai adunan sebati dan likat. Biarkan seketika.
  4. Masukkan acuan tepung dalam piping bag dengan nozel berbentuk bintang.
  5. Panaskan minyak dengan api sederhana.Paipkan acuan tepung tadi terus dalam minyak dan gunting acuan mengikut saiz yang dikehendaki.
  6. Goreng dan terbalik-balikkan supaya keseluruhan churros masak. Goreng sehingga kuning keemasan. Angkat dan taburkan sedikit serbuk kayu manis. Hidang bersama sos coklat atau apa-apa mengikut cita rasa anda.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan