CEF ASMA MARTABATKAN KUIH MELAYU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

Di Malaysia, ada banyak kuih tradisional, tetapi kebanyakannya hari demi hari semakin dilupakan, terutama dalam kalangan generasi muda. Bahkan, ada generasi hari ini bukan saja tidak pernah melihat rupa sesuatu kuih tradisional itu, malah langsung tidak pernah mengetahui kewujudannya.

Ada di antara kuih tradisional bukan saja digemari ramai, tetapi cukup popular dalam kalangan masyarakat suatu ketika dulu. Justeru, sewajarnya kuih tradisional yang diperturunkan nenek moyang dipertahankan dan terus diperkenalkan kepada generasi hari ini.

Kebanyakan kuih berkenaan bukan saja sedap dimakan, tetapi mempunyai keunikan dan kelebihan tersendiri. Ada di antaranya mempunyai cerita menarik di sebalik penghasilan atau bagaimana resipinya mula tercipta.

Menurut Pensyarah Kulinari UNITAR dan juga pengajar kelas kuih talam Nor Asmawati Nordin ataupun lebih dikenali sebagai Cef Asma berpendapat beliau minat mengajar pelbagai kuih Melayu walaupun dia juga hebat membuat pelbagai kek continental.

“Pengalaman semasa saya menjadi cef pastri di hotel sebelum ini memberi idea kepada saya. Di hotel, kebanyakan kuih Melayu di tempah dari luar. Ramai cef hotel tidak berapa arif dalam pembuatan kuih Melayu. Saya ambil peluang yang ada kerana kuih Melayu digemari sepanjang zaman. Jika di hotel bufet Ramadan wajib ada kuih muih Melayu.

“ Semasa di hotel, kuih Melayu tidak banyak pilihan, lalu terlintas di fikiran adakah kita hendak hidangkan kuih yang sama setiap hari. Apabila saya berhenti dari hotel, saya mula buat resipi dan R&D sendiri. Maka tercetus lah ilham mengajar aneka kelas kuih talam,” katanya yang sudah 16 tahun mengajar kelas aneka kuih Melayu di studionya di Puchong dan mewarisi kepakaran membuat kuih-muih Melayu dari arwah neneknya.

Tambahnya lagi, untuk mempelbagaikan jenis kuih talam di dalam kelasnya, dia banyak ke daerah Nusantara untuk mencari idea dan ilmu baru. Sehingga kini, sudah mencapai ribuan pelajar yang telah datang menimba ilmu kuih talam bersamanya, termasuklah dari United Kingdom, Portugal, Australia, Timur Tengah, Brunei, Singapura, Switzerland dan banyak lagi. Kebanyakannya sudah menjadi usahawan kuih talam, menjadi pengedar ke hotel-hotel dan yang ada mempunyai kilang sendiri.

Beliau mengakui di luar sana terdapat ramai yang mengajar kelas kuih talam dan menganggap itu sebagai pesaing yang sihat. Beliau tidak pernah gentar kerana punya identiti sendiri. Kebanyakan ideanya banyak dikongsi oleh pengikut-pengikutnya. Mungkin cara penyampaiannya ketika mengajar mudah difahami, selain keikhlasan dalam menyampaikan ilmu dan juga latar belakangnya seorang cef dan pensyarah kulinari menarik minat peserta.

Di tanya mengenai generasi muda yang semakin tidak mengenali kuih muih Melayu, beliau menyarankan agar membanyakkan pertandingan dengan mengubah sedikit dan memasukkan bahan-bahan yang mereka gemari. Inovasi kan resipi tetapi jangan lari dari elemen tradisional.

Katanya lagi, di dalam silibus di kolej dan universiti memang terdapat pembelajaran kuih Melayu. Sebagai tenaga pengajar, beri tugasan kuih Melayu kepada pelajar-pelajar untuk menarik minat mereka.

Kutip Pengalaman Di Hotel

Setiap orang mempunyai sasaran dalam kehidupan. Begitu juga Cef Asma yang meletakkan sasaran bekerja di hotel ketika itu sehingga umur 30 tahun sahaja. Jawatan terakhir yang disandang di hotel adalah sous chef. Namun rezeki menyebelahi nya lebih awal apabila pada umur 28 tahun beliau berhenti kerja di hotel dan masuk ke bidang pendidikan sebagai tutor mengajar Sijil Kemahiran Malaysia.

“Kerja di hotel memerlukan pengorbanan, setiap kali hari raya kami tidak dapat cuti, hotel adalah rumah pertama kami, ditambah dengan pelbagai masalah staf dan tetamu. Namun bekerja di hotel sesuatu yang menyeronokkan kerana minat, cari ilmu dan kutip pengalaman. Pengalaman itu, kini saya kongsi kan bersama pelajar di universiti.

“Saya tidak menyesal meninggalkan dunia perhotelan lebih awal kerana ingin mencari pengalaman baru kerana mempunyai target tersendiri. Menjadi tenaga pengajar masih mengajar subjek kulinari sama sahaja seperti bekerja di hotel. Hanya bezanya bekerja di hotel terlalu sibuk manakala menjadi pensyarah saya mengikut modul yang telah ditetapkan.

“Dalam masa yang sama, saya dapat lebihkan masa bersama keluarga selain ada masa menjadi jururunding, menulis buku dan pelbagaikan lagi minat yang ada,”  ujar ibu kepada sepasang cahaya mata yang berasal dari Kelantan yang sudah 26 tahun dalam bidang kulinari.

Mahu Anak Jadi Cef Selebriti

Ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. Bakat dan minatnya dalam bidang kulinari di warisi oleh anak perempuannya, Nurul Amirah Farhanna, 19, yang kini melanjutkan pelajaran peringkat diploma jurusan kulinari di UNITAR International University.

“Saya tidak pernah memaksa supaya anak mengikut jejak langkah saya dalam bidang kulinari. Sebagai ibu saya guide, tunjuk kepada dia bahawa bidang kulinari ini sangat bagus dan boleh pergi lebih jauh. Dia juga memang berminat dalam bidang ini dan berbakat dalam membuat kuih seri muka walaupun saya tidak pernah mengajarnya.

“Sejak kecil dia suka menolong saya, cepat pandai, berdikari dan tahu apa yang dia perlu buat. Setiap kali, saya adakan kelas di studio dia selalu membantu. Dari situ, saya nampak minatnya dan terus beri pendedahan kepadanya.

“Selepas tamat peringkat diploma di UNITAR saya berhasrat mahu menghantarnya melanjutkan pelajaran ke luar negara. Belajar mendalami bidang kulinari, bakery & confectionary dan juga culinary gastronomies. Selepas itu, pulang ke tanah air dan tumpukan sepenuh masa di akademi.  Dalam perancangan jangka panjang saya ingin membuka akademi sendiri dan tumpukan kepada bisnes Kitchenware. Saya mahu anak saya sendiri yang mengusahakan akademi tersebut selain saya mengimpikan dia menjadi seorang selebriti cef satu hari nanti, “  katanya yang mencatatkan nama dalam Malaysia Book Of Records,  Bingka Jagung Terbesar di MAHA pada 2016.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan