BEBOLA TENGGIRI DE SALSA

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A

2 keping isi ikan tenggiri – tumbuk

1 sudu besar sos ikan

½ batang daun parseli – cincang halus

¼ sudu kecil serbuk lada hitam

 

BAHAN B

2 sudu besar tepung ubi

2 cawan minyak

 

BAHAN SALSA

1 biji tomato – potong dadu kecil

½ potong buah rockmelon –  dadu kecil

½ potong  buah mangga –  dadu kecil

2 sudu besar sos sotong

½  sudu kecil garam

1 sudu besar gula

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Perap ikan dengan bahan A selama setengah jam, kemudian masukkan tepung ubi dan gaul sebati.
  2. Adunan dibulat-bulatkan dan digoreng sehingga kekuningan.
  3. Campurkan ke semua bahan salsa dalam mangkuk dan gaul sebati.
  4. Hias bebola ikan bersama salsa.

 

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan