BEBOLA ISI AYAM & TAUHU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN KISAR

200 gm isi ayam

2 biji tauhu

1 sudu kecil lada hitam

Garam

 

BAHAN A

1 biji telur

1 sudu besar tepung jagung

 

BAHAN B

Minyak

1 labu bawang besar – cincang

3 biji tomato – kisar

1 cawan sos cili

Gula dan garam

½ biji timun – dadu buang biji

2 cawan air

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Satukan semua bahan kisar dengan bahan A, gaul sebati. Ketepikan.
  2. Panaskan kuali, masukkan minyak, tumis bawang cincang sehingga layu.
  3. Masukkan sos dan tomato kisar, air, gula dan garam. Biarkan mendidih.
  4. Bulatkan bahan doh dan masukkan dalam sos. Biarkan sehingga masak dan kuahnya agak kering. Akhir sekali masukkan timun.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan