AYAM TOMATO

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

1 ekor ayam

Minyak

2 sudu besar serbuk ketumbar

2 batang serai – titik

2 kuntum bunga lawang

2 cawan air

2 sudu besar sos cili

2 sudu besar sos tomato

10 helai daun limau purut

Garam dan gula secukup rasa

 

BAHAN KISAR A

2 biji tomato

 

BAHAN KISAR B

8 tangkai cili merah

2 labu bawang besar

2 ulas bawang putih

4 cm  halia

30 tangkai cili padi

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Tumis bahan-bahan kisar B dengan serbuk ketumbar bersama serai dan bunga lawang hingga pecah minyak.
  2. Masukan air dan bahan kisar A bersama sos cili dan sos tomato.
  3. Bila mendidih masukkan ayam dan biar hingga masak. Rasa garam dan gula.
  4. Sebelum diangkat, taburkan daun limau purut di atasnya.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan