ASAM PEDAS THAI – STEP BY STEP

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

1 kg ikan jenahak – potong keping

1 liter air

200 ml  air asam jawa

1 batang rebung madu – potong kecil

150 gm gula kabung

6 tangkai daun kesum

6 tangkai daun selasih

Sedikit sos ikan

Garam dan lada putih

 

BAHAN KISAR

15 tangkai cili kering

9 tangkai cili padi

2 biji bawang besar

10 ulas bawang merah

9 ulas bawang putih

3 cm kunyit hidup

1 sudu kecil belacan

 

CARA

1. Masukkan air ke dalam periuk, lalu panaskan sehingga mendidih. Masukkan ke semua bahan kisar dan kacau hingga sebati.

2. Kemudian masukkan air asam jawa, rebung madu dan gula kabung. Kacau sebati.

3. Setelah sebati, masukkan pula ikan jenahak dan biarkan mendidih.

4. Akhir sekali, masukkan daun kesum, daun selasih, sos ikan, garam dan lada putih secukup rasa. Kacau seketika sehingga ikan masak dan sedia untuk dihidangkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan