APAM PISANG LENGGANG

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

5 biji pisang emas

1 cawan tepung gandum

1 sudu kecil serbuk penaik

1/2 sudu kecil soda bikarbonat

1/4 sudu kecil esen perisa pisang

Secubit garam

70 ml minyak masak

½ cawan gula perang

2 biji telur – gred A

1 sudu besar susu pekat manis

1 sudu kecil ovelet

½ cawan madu

Sedikit mentega

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Panaskan kuali, sapukan dengan sedikit mentega.
  2. Lenyek kan pisang hingga halus, kemudian tambahkan esen pisang dan soda bikarbonat, ketepikan.
  3. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, garam dan serbuk penaik. Kemudian ayak, ketepikan.
  4. Dalam bekas lain, pukul telur, ovelet, gula perang dan minyak. Pukul adunan sehingga pekat dan berkrim.
  5. Kemudian masukkan adunan pisang yang dilenyek tadi.Kacau sebati.
  6. Selepas itu, masukkan adunan tepung dan gaul rata.
  7. Ambil adunan dan lenserkan ke dalam kuali dengan api yang sederhana kecil. Balik-balikkan dan tunggu hingga masak. Angkat dan curahkan madu.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan