10 INFO RAHSIA COKLAT

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
  1. Cairkan coklat couverturedengan suhu 43⁰C ke bawah. Jika terlalu tinggi ia akan merosakkan rasa dan kepekatan coklat.

 

  1. Coklat couverture merupakan coklat yang berkualiti tinggi dan paling sedap tetapi agak sukar untuk dikendalikan.

 

  1. Coklat gelap atau dark chocolate merupakan perisa coklat yang sedap. Gunakan mentega koko untuk mencairkannya. Penggunaan marjerin, minyak atau mentega tidak digalakkan kerana akan mengubah rasa dan bau coklat.

 

  1. Coklat susu atau milk chocolate, tidak sesuai digunakan dalam masakan. Coklat jenis ini mudah hangus bila dicairkan.

 

  1. Jika mencairkan coklat menggunakan ketuhar, pastikan suhu tidak terlalu tinggi kerana ia mudah hangus. Cairkan selama 1 minit pertama, kacau dan jika belum cair sepenuhnya tambah 1 hingga 2 minit lagi. Keluarkan dari ketuhar, kacau hingga coklat cair sepenuhnya.

  1. Kaedah double boiler adalah lebih pratikal mencairkan coklat secara di stim. Periuk yang berisi coklat yang telah di potong kecil-kecil diletakkan ke atas periuk yang berisi air mendidih. Cara ini lebih cepat dan selamat. Proses mencairkan coklat antara 10 hingga 15 minit.

 

  1. Berhati-hati ketika mencairkan coklat dan pastikan wap air panas tidak terpercik masuk ke dalam coklat kerana ini akan menyebabkan tekstur coklat akan berketul-ketul.

 

  1. Jika membiarkan terlalu lama coklat di atas api ketika proses pencairan, ia akan menyebabkan coklat rosak. Coklat akan kelihatan berminyak dan tidak melekat di tepi periuk.

 

  1. Lebihan coklat yang belum digunakan, haruslah disimpan dengan cara membalutnya dengan aluminium foil dan kemudiannya bungkus dengan plastik wrapping dan masukkan ke dalam bekas plastik kedap udara.

 

  1. Coklat jika betul cara pembungkusan dan penyimpanannya, boleh bertahan selama setahun tanpa disimpan di dalam peti sejuk.

 

 

 

 

 

 

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan