STRAWBERI SCONE

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A

1 kg tepung naik sendiri

375 gm mentega

150 gm gula

1 sudu kecil serbuk penaik

 

BAHAN B

300 ml susu cair

100 gm yogurt

4 biji telur

 

BAHAN C

250 gm strawberi – potong dadu

 

SOS JELI STRAWBERI

250 gm strawberi

120 gm gula

1 sudu besar serbuk jeli segera

1 cawan air

 

CARA

  1. Satukan ke semua bahan A ke dalam mangkuk, gaul sehingga sebati.
  2. Kemudian masukkan bahan B, telur dan yogurt di adun sebati diikuti dengan susu cair sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut. Jangan uli terlalu lama.
  3. Masukkan strawberi, gaul rata.
  4. Ambil sedikit adunan, tuangkan ke dalam acuan mufin. Bakar selama 20 minit pada suhu 200°C atau sehingga kuning keemasan.
  5. SOS JELI STRAWBERI : Didihkan air, larutkan gula dan serbuk jeli segera. Masukkan strawberi, kacau rata.Padamkan api, angkat sos hiaskan di atas scone.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan