Skip to Content

Friday, July 21st, 2017
OUM ALI PUDING ROTI MANIS ALA ARAB

OUM ALI PUDING ROTI MANIS ALA ARAB

Saji Online

BAHAN-BAHAN:

481 gm kulit pastri

425 gm susu pekat

3 cawan air

1/2 cawan krim

3/4 cawan kacang pistachio (di cincang)

1/2 cawan kacang pain

1/2 cawan kismis

1/2 cawan kepingan badam

1/2 cawan kelapa kering

1/2 sudu kecil esen vanila

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 200⁰C.
  2. Letakkan kulit pastri ke atas dulang pembakar dan bakar selama 15 minit sehingga berwarna keperang-perangan.
  3. Hancurkan kulit pastri yang telah dibakar tadi, masukkan kelapa, kacang dan kismis. Gaul hingga sebati.
  4. Sementara itu panaskan susu, air dan esen vanila. Masak selama 5 minit dan sejukkan.
  5. Tuang adunan susu ke dalam adunan kulit pastri tadi, gaul hingga sebati kemudian masukkan krim.
  6. Tuang adunan ke dalam acuan pembakar, susun kepingan badam mengikut kesukaan anda.
  7. Bakar selama 15 minit. Hidang ketika masih panas.
Previous
Next