LENG CHEE KANG

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

500 gm longan kering

250 gm fungus putih – rendam sehingga kembang

30 gm kurma merah – rendam sehingga kembang

300 gm kacang gingko segar – rebus sehingga empuk

300 gm biji teratai – rebus sehingga empuk

1 kg gula pasir

400 gm gula perang

3 helai daun Pandan

7 liter air

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Rendam semua bahan kering semalaman. Kemudian rebus biji teratai dan kacang gingko sehingga lembut. Setelah lembut, asingkan kacang gingko dari kulitnya.
  2. Kemudian didihkan air, masukkan longan bersama daun pandan. Masukkan gula pasir dan gula perang. Didihkan sehingga gula larut.
  3. Selepas itu, bolehlah masukkan fungus putih, kurma merah, kacang gingko dan biji teratai. Apabila sudah mendidihkan, padamkan api.
  4. Boleh dihidangkan panas atau pun sejuk.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan