BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam kampung
3 ulas bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
2 kuntum bunga lawang
1 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
½ cawan minyak masak
½ kg santan
4 sudu besar rempah gulai
2 sudu besar kerisik
250 gm cili kisar
½ keping manisan (gula nisan)
2 keping asam gelugur
Sedikit asam jawa, gula dan garam
CARA MENYEDIAKAN:
- Panaskan minyak kemudian tumis cili kisar hingga terbit minyak. Selepas itu, masukkan bunga lawang, kayu manis dan pelaga.
- Kemudian masukkan bahan yang bercampur dengan rempah seperti kunyit, lengkuas, bawang besar, bawang merah dan bawang putih.
- Jika suka campurkan sedikit belacan. Kemudian masukkan ayam,kerisik, asam gelugur, garam, gula nisan dan secawan air.
- Biarkan seketika sehingga empuk. Selepas itu, masukkan santan. Kacau sehingga mendidih dan biarkan sehingga empuk.