DAIKON KAYA KHASIAT

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

Daikon ataupun dikenali dengan nama mooli ataupun lobak putih. Sejenis sayur putih dalam keluarga lobak yang mempunyai tekstur yang sangat rangup. Biasanya dia gunakan dalam masakan Jepun dan juga Cina. Walaupun dikaitkan dengan masakan Jepun, ia pada asalnya ditanam di benua Asia.

Tidak ramai yang menggemari rasa daikon ini kerana ia amat berbeza dengan rasa lobak merah. Namun daikon mempunyai pelbagai khasiat yang ramai tidak ketahui. Antaranya, daikon dapat membantu pencegahan kanser.

Daikon mengandungi beberapa antioksidan yang berkaitan dengan melawan kerosakan radikal bebas. Penyelidikan juga telah menunjukkan bahawa jus lobak putih membantu menghalang pembentukan bahan kimia berbahaya dan karsinogen di dalam badan dan membantu proses toksin hati.

Vitamin C adalah antioksidan yang kuat yang bukan sahaja melawan aktiviti radikal bebas dalam badan tetapi juga menawarkan sokongan yang besar sistem imun dan membantu mencegah penyakit seperti selsema.  Daun Daikon mempunyai kepekatan yang lebih tinggi vitamin C daripada akarnya .

Selain itu, jus daikon mentah boleh membantu membuang lendir dan kahak serta membantu dalam fungsi sistem pernafasan. Keupayaan untuk memerangi bakteria dan jangkitan virus boleh membuat ia satu pejuang berkesan penyakit pernafasan seperti bronkitis , asma dan selesema.

Jika anda mempunyai masalah kulit yang berjerawat boleh mengamalkan dengan menyapu daikon yang telah dikisar ke tempat yang bermasalah. Jika tidak anda boleh mengamalkannya dengan minum jus daikon ini.

Di Asia, ia dipercayai bahawa daikon membantu badan untuk membakar lemak, walaupun ini belum terbukti. Sama ada ia membantu membakar lemak atau tidak, daikon adalah sangat rendah lemak dan kolesterol, tetapi padat dengan nutrien , menjadikan ia satu tambahan yang baik untuk mana-mana program penurunan berat badan yang berkesan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan