AYAM GORENG BERGAJUS

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:       

6 ketul paha ayam

½ sudu kecil garam

½ sudu kecil serbuk kunyit

 

BAHAN SOS :    

10 ulas bawang merah – hiris

6 ulas bawang putih – hiris

2 batang serai – titik

1 cm cekur – tumbuk

20 gm pes udang

120 ml santan

½ sudu kecil garam

½ sudu kecil gula

100 gm gajus – goreng

1 tangkai cili merah – hiris memanjang

2 sudu besar sos cili Thai

½ sudu kecil serbuk lada hitam

1 sudu kecil jus limau nipis

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit, goreng hingga garing.
  2. Panaskan minyak, goreng bawang merah dan putih hiris hingga garing, angkat dan ketepikan.
  3. Tumis serai dan pes udang hingga naik bau, masukkan santan dan cekur, kacau rata.
  4. Masukkan garam, gula dan sos cili Thai, kacau hingga mendidih.
  5. Masukkan setengah daripada bawang goreng tadi, ayam goreng dan perasa. Kacau sebati.
  6. Masukkan lebihan bawang goreng, gajus, cili merah danjus limau, gaul sebati. Hidangkan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan